top of page

Pe înțelesul tuturor

Comparativ lambda.jpg
Principiul ce stă la baza funcționării izolației termice este acela că energia termică, sau căldura, se va muta de la zonele calde, la cele mai reci, până când se atinge o temperatură egală în ambele zone. Un separator bine izolat între aceste două zone va încetini acest proces, reducând cantitatea de încălzire necesară clădirii dumneavoastră. Există mai multe tipuri diferite de izolații pentru a ajuta acest obiectiv, printre care: panourile rigide, izolația din fibre, izolația sub vid sau izolația in vrac.

Tipul de izolație si modul de folosire, trebuie alese în așa fel încât să obțineți cea mai mică valoare a transferului termic (notat cu U), pentru spațiul de care dispuneți.

Ce înseamnă U si cine sunt K, R si λ ?

În primul rând K indică capacitatea unui material de a conduce căldura. Materialele cu conductivitate termică scăzută nu permit cu ușurință energiei termice sa treacă prin ele. Astfel, ar trebui să căutați un material cu o valoare K cât mai scăzută.

R, sau rezistența termică, se referă la abilitatea unui material de a rezista transferului de căldură la o anumită grosime. Așadar când alegeți materialul izolant pentru locuința dumneavoastră va interesează o valoare R cât mai mare. Reținem deci că, in timp ce K se referă exclusiv la material, R se referă la material și grosimea lui.

U reprezintă valoarea transferului termic și exprimă rata pierderii de căldură printr-o anumită grosime a unui element de construcție (acoperiș, perete sau podea). Ne dorim un material care pierde o cantitate mică de căldură, așadar vom urmări o valoare U cât mai mică.

Transferul termic (U) al unei clădiri, este dat de valorile R ale fiecărui element constructiv al clădirii.

Lambda (λ) este hotărâtor.

Puterea de izolare a unui produs depinde de grosimea sa și de λ (lambda), sau coeficientul de conductivitate termică a materialului izolant, exprimat in W/m.k. Fiecare material are propriul sau coeficient de conductivitate termică. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât conduce mai greu căldura și prin urmare, cu atât izolează mai bine.

Panourile izolatoare Kingspan Kooltherm au o valoare lambda de numai 0.020 W/m.K iar Kingspan Therma (PIR) de 0,022 W/m.K și in comparație cu materialele izolante tradiționale, de exemplu vata minerală, izolează cu până la 70% mai bine.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page