Ce este izolația PIR ?

tp10.JPG
Termoizolațiile din uretan pot realiza valori foarte mici ale transferului termic, cu grosimi minime de material, pot oferi economii reale de energie pe termen lung pentru case și îndeplinesc cerințele actuale ale regulamentelor in construcții și Codului pentru Case Sustenabile.

Termenul de ”uretan rigid” se referă la mai multe produse printre care Poliuretan (PUR) și Poliizocianurat (PIR). Acestea sunt produse prin reacția chimică dintre polialcooli și izocianați, din care rezulta un polimer termoplastic rigid. Căldura degajată evaporă un agent volatil de expandare, lichid, conținut în amestec, care produce o rețea de bule mici în material.

Proprietățile excelente de termoizolare sunt date de faptul ca 97% din volumul de spumă, îl reprezintă gazul prins în structura cu celule închise, care are o conductivitate termică foarte scăzută.

Deosebirea dintre PUR si PIR este dată de raportul diferit al celor două componente. Poliizocianuratul (PIR)prezintă o creștere a rezistentei la foc, combustibilitate redusă și suporta temperaturi de lucru mai mari. Utilizat ca material de construcție, poate îndeplini unele dintre cele mai exigente cerințe de performanță termică si rezistență la foc.

Pentru a fi în conformitate cu normele CE, agentul de expandare nu trebuie sa conțină CFC (clorfluorcarbon) sau HCFC (hidroclorfluorcarbon), compuși cu potențial ridicat de distrugere a ozonului și să aibă un impact redus asupra încălzirii globale. Cel mai comun agent de expandare utilizat în producția acestor materiale de izolare este pentanul, o hidrocarbură volatilă, care la temperatura camerei este în stare lichidă.

În timp agentul de expandare poate scăpa din celulele închise, fiind înlocuit cu aer. Pentru eliminarea acestui risc, ca parte a procesului de fabricație, plăcile rigide sunt sigilate, prin laminare cu folii speciale din aluminiu, sau fibră de sticlă. Folia poate acționa, de asemenea, ca o barieră radiantă, sporind rezistența termică a miezului izolator.

Principalele caracteristici:

  • Rezistența la compresiune.

  • Rezistența la umiditate - Permeabilitatea deja scăzută la vapori de apă este îmbunătățită de foliile din metal, care acționează ca o barieră împotriva umidității.

  • Material igienic - Plăcile PIR sunt rezistente la ciuperci, mucegai și nu dezvoltă paraziți.

  • Rezistența la temperaturi ridicate

  • Rezistența la foc – Izolația PIR prezintă foarte bune performanțe la foc si o combustibilitate redusă.

  • Material stabil dimensional ce poate fi tăiat cu precizie, pentru a realiza o fixare fermă în spatii cum ar fi între căpriori, îmbunătățind etanșeitatea.

  • Conductivitatea termică a izolației PIR este, de obicei, in intervalul 0,022 – 0,027 W/m.K

Panourile Kingspan Therma reprezintă o soluție PIR de înaltă performanță, pentru izolarea acoperișurilor, pereților si pardoselilor, conductivitatea termică fiind extrem de redusă față de alte materiale izolatoare, ca polistirenul sau vata minerală.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square