top of page

Casele Pasive


Steel Farm Northumberland, proiect castigator la UK Passivhaus Awards 2015

Obținerea statutului Passivhaus sau atingerea standardului de Casă Pasivă, este o provocare dificilă dar plină de satisfacții, în încercarea de a minimiza consumul de energie a unei clădiri.

Întrucât prima cerință a unei case pasive se referă la termoizolație și fiind promotorii unora dintre cele mai performante soluții de termoizolare, vom încerca pe parcursul câtorva articole, să oferim o imagine a standardului Passivhaus, beneficiile și cerințele pentru atingerea acestuia, precum și o scurtă incursiune în istoria Casei Pasive.

Casa pasiva este o clădire în care confortul termic poate fi realizat numai prin ușoara încălzire sau răcire a masei de aer proaspăt, necesară pentru a îndeplini condițiile suficiente de calitate a aerului interior, fără a fi nevoie de recircularea suplimentară a acestuia.

Practic aceasta înseamnă o clădire care nu are un sistem propriu-zis de încălzire sau răcire, cum sunt radiatoarele sau centrala termică. În schimb, reducând pierderile de căldură prin niveluri ridicate de izolație și eliminarea neetanșeităților, clădirea este încălzită pasiv de către soare, locatari, aparate de uz casnic, surplusul necesar fiind furnizat prin încălzirea sau răcirea aerului într-un sistem de ventilație mecanică.

Rezultă astfel o clădire eficientă, confortabilă, durabilă și ecologică. Standardul solicită o abordare de tipul "FabricFirst", adică alegerea celor mai bune materiale și soluții, ce vor permite clădirii să funcționeze singură în atingerea performanțelor termice și nu bazându-se pe surse de energie, cum ar fi pompele de căldură. Este nevoie de un proces de urmărire exigent pe parcursul proiectării și construirii pentru a se asigura că ceea ce este proiectat este construit, și ceea ce este construit funcționează așa cum a fost proiectat.

Obiectivul este de a construi o casă care are:

  • Un nivel foarte bun de termoizolare cu punți termice minime

  • Câștiguri termice pasive, solare sau de la surse interne indirecte de căldură

  • Un excelent nivel de etanșeitate

  • Calitate buna a aerului din interior, furnizata de un sistem de ventilație mecanică cu o foarte eficientă recuperare de căldură.

Standardul Passivhaus este uneori comparat sau confundat cu metoda de evaluare BREEAM. În realitate, deosebirea este destul de simplă: Passivhaus este un standard specific de performanță energetică, în timp ce BREEAM este o metodă complexă de evaluare a sustenabilității care abordează un număr mare de probleme de mediu.

Revenind la termoizolație, o casă pasivă este izolată la un nivel mult mai ridicat decât cel prevăzut de normele de construcție de astăzi. Valorile transferului termic U al acoperișului, pereților sau pardoselii trebuie sa fie egale sau mai mici de 0,15 W/m²K. Iată de ce adevărata provocare pentru proiectanți si constructori este menținerea la un nivel minim a spațiului necesar pentru o izolație care sa atingă o asemenea performanță.

Construirea unei case pasive ale cărei elemente să aibă grosimi rezonabile, este posibilă doar utilizând materiale termoizolante cu performanțe superioare.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page